Dvadsať obcí a miest v okrese Čadca vyhlásilo mimoriadnu situáciu

16.02.2012 Čadca

Čadca 16. februára (TASR) – Dvadsať z dvadsaťtri obcí a miest v okrese Čadca vyhlásilo mimoriadnu situácie pre nepriaznivú poveternostnú situáciu. Po zasadnutí krízového štábu Obvodného úradu (OÚ) v Čadci to pre TASR uviedol vedúci odboru civilnej ochrany a krízového riadenia OÚ v Čadci Marián Furka.
Zjazdnosť ciest do obcí je podľa Furku zabezpečená s ťažkosťami. „Obce vo vlastných katastroch vykonávajú záchranné práce vlastnými silami. Na horských priechodoch je obmedzená nákladná doprava. Úpravu komunikácií komplikuje kamiónová doprava od Svrčinovca po Krásno nad Kysucou, kde je zintenzívnená činnosť dopravnej polície, ktorá riadi premávku,“ povedal Furka.
V Turzovke napadlo podľa zástupcu primátora Kamila Kobolku za 24 hodín nepretržitého sneženia takmer 100 cm snehu. „Mestský podnik služieb má k dispozícii niekoľko strojov, ktoré sú v teréne nepretržite už vyše 24 hodín. O pomoc pri odstraňovaní snehu sme požiadali aj súkromné firmy, ktoré majú k dispozícii vhodnú techniku. Hlavnou prioritou je sprejazdniť miestne komunikácie a vyčistiť prístupy pre hasičské autá či sanitné vozidlá,“ skonštatoval Kobolka.
V pohotovosti sú aj turzovskí dobrovoľní hasiči, ktorých úlohou je odstraňovať sneh z budov vo vlastníctve mesta ako sú školy a školské zariadenia, dom smútku či hasičská zbrojnica. „Vzhľadom na to, že niektoré komunikácie II. a III. triedy nie sú v dostatočnej miere prejazdné a vznikol problém s premávkou hromadnej verejnej dopravy - krízový štáb rozhodol o zatvorení všetkých škôl a školských zariadení v Turzovke a taktiež Nízkoprahového centra Dúha až do odvolania,“ dodal Kobolka.
V Krásne nad Kysucou sú podľa primátora Jozefa Grapu neprístupné viaceré časti mesta. „Snažíme sa sprístupniť cesty. Mapujeme chronicky chorých občanov – kardiakov alebo tých, ktorí potrebujú dialýzu, ak by sme ich museli zviezť z odrezaných častí terénnymi autami. Situáciu nám komplikuje aj presmerovanie dopravy z cesty I/11 smerom do Českej republiky a Poľska cez naše mesto, v dôsledku čoho sa bočné ulice ťažko odhŕňajú. Ešte v stredu sme mysleli, že to zvládneme, lebo to nebol ťažký sneh. Ale intenzívne začalo sypať a napadlo od 50 do 100 cm snehu,“ uviedol Grapa.
V kysuckej prihraničnej obci Klokočov pomôže podľa starostu Ľuboša Stríža situáciu riešiť aj technika Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Žiline. „Napadlo 100 až 130 centimetrov nového snehu. Je zatvorená základná aj materská škola, deti nešli dnes do školy a nepôjdu ani zajtra. Nefunguje verejná doprava – autobusy prestali chodiť, nakoľko cesta II. a III. triedy, ktorá vedie cez obec je tak úzka, že dve osobné autá majú problém sa obísť. Takže situácia je kritická ako na celých Kysuciach,“ uzatvoril Stríž.
 

Vyberte región